Bezlepkový chléb Klásek

 

        250 g  směsi Jizerka zlatá
        250 g  chlebové směsi Nominal (podle chuti)
        1 balíček sušeného droždí
        1 lžička soli
        2 lžíce mletého kmínu
        450 ml  vlažné vody
        75 ml  olivového oleje
        3 lžíce mixu semínek (sezam, len, dýně, konopí, slunečnice)
 
    Ze surovin zaděláme těsto, které minimálně 10 minut hněteme. Pak ho dáme nejlépe do domácí pekárny, kterou nezapínáme, ale pouze formu přikryjeme polštářkem. Necháme kynout 1 hodinu a pak zapneme pekárnu pouze na program pečení. Chléb skladujeme po vychladnutí v utěrce a v igelitovém sáčku, který neuzavíráme.

 

 

 

Chia semínka

 

Základní příprava:
         1 díl semínek chia a 10 dílů vody (mírně teplá voda může proces tvorby gelu urychlit, ale je to zbytečné). Ingredience smícháme a ponecháme pár minut v misce. Za cca 5 až 10 minut se vytvoří postupně gel, který konzumujeme i se semínky (nejsou tvrdá na skus).
V lednici vydrží takto připravený gel až 2 týdny. Můžeme ho vyrobit i z jiných nápojů.

 

        Hotový gel můžeme použít do jogurtů, salátů, pomazánek, ovesných a rýžových kaší, cereálií, koláčků, sušenek a jiného pečiva včetně chleba, pudinků, mletých mas atd. Tato semína můžeme také rozmíchat se sojovým vanilkovým mlékem a vytvoříme si tak jednoduchý sojový pudink.

 

Jenoduchá marmeláda:  jakékoliv ovoce vezmeme a rozmixujeme, podle chuti osladíme a přidáme chia semínka. Na 250g ovoce dáme tak tři vrchovaté polévkové lžíce chia. Směs smícháme a uložíme do lednice na min. 24 hodin. Gel nám nahradí zahušťovadla a vytvoří marmeládu.

 

Naše recepty

 

                                                                                                                                 

                   Základní úpravy potravin                                  

Jáhly:  Před každým vařením je třeba jáhly proprat v horké vodě, aby nebyly hořké. Jáhly se pak vaří ve vodě 10 minut a dalších deset minut se nechají dojít.  Na 1 díl jáhel 3 díly vody. 
Pohanka:  Pohanka se propláchne před spařením ve studené vodě. Pohanku nikdy nevaříme, ale necháme jí pouze spařit horkou vodou a necháme 20-30 minut stát.                         
Kuskus:  Kuskus nikdy nevaříme, ale zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme odstát cca půl hodiny. Na 1 díl kuskusu dáváme 2 díly vody. Používá se jako příloha.        
Cizrna:  Cirzna se zalije studenou vodou a nechá se cca 4 hodiny, aby naboptnala.
Pak se vaří jako každá jiná luštěnina do změknutí.   
Amarant:  Amarant se propláchne ve studené vodě a pak se vaří 20 minut. Na 1 díl amarantu se dají přibližně 2 díly vody. Dá se použít do rizota,  karbanátků nebo jako příloha.
Vločky:  Vločky (pšeničné, pohankové, jáhlové, sojové) můžeme využít i k  zahuštění zeleninových polévek. Vločky vaříme v polévce od počátku se zeleninou. Polévka s vločkami je vhodná na střevní problémy.
Soja:  Sojové boby namočíme do vody na pár hodin. Pak se vaří do změknutí, jako ostatní luštěniny.
Tofu:  Pokud potřebujeme tofu použít na pomazánku, tak stačí tofu natural namočit na 10 minut do horké vody a pak teprve dál zpracovávat.
Bulgur:  Je možné ho vařit buď 12 minut nebo 5 minut a nechat pod pokličkou dojít. Lze ho ale pouze namočit a nechat nabobtnat a tím si uchová veškeré cenné látky.
Quinoa: Quinoa se vaří přibližně 15 minut. Na 1 díl quinoy se dají 2 díly vody. Lze ji použít na slano se zeleninou a nebo i na sladko, např. s medem a rozinkami.

 

                        

                             Jáhelný jahodový krém                                    

     Suroviny:                                                                                     

                     200g jáhel                                                                             

                     400ml kokosového mléka                                                     

                     sůl                                                                                          

                     vanilkový cukr                                                                      

                     med                                                                                        

                     čerstvé nebo mražené jahody                                            

                     olej                                                                                         

      Příprava:                                                                                      

                 Jáhly důkladně propereme pod teplou vodou. Dáme vařit do vody s kokosovým mlékem. Na 1 díl jáhel dáme 3 díly vody s mlékem. Osolíme a vaříme 10 minut. Poté ještě 10 minut pod pokličkou necháme dojít. Do jáhel přidáme jahody nebo jiné ovoce, med a vanilkový cukr. Vše rozmixujeme a přidáme trošku oleje. Dáme do misek a ozdobíme kousky jahod.

 

                                                                                                                    

                              Jáhelník s banány                                                   

    Suroviny:                                                                                     

                     500g jáhel                                                                             

                     2 vejce                                                                                   

                     vanilkový cukr                                                                      

                     med                                                                                        

                     kokos podle chuti                                                                 

                     3-4 banány                                                                            

                     polévková lžíce másla                                                           

     Příprava:                                                                                     

                   Jáhly propereme pod teplou vodou a dáme vařit do osolené vody (3 díly vody na 1 díl jáhel). Vaříme 10 minut a pak ještě 10 minut pod pokličkou necháme dojít. Do teplých jáhel rozpustíme lžíci másla. Banány nakrájíme na kolečka a do vychladlé směsi je vmícháme i s medem, vanilkovým cukrem, kokosem a 2 žloutky. Z bílku uděláme sníh a opatrně zamícháme do směsi. Vše pak nalijeme do zapékací mísy (doporučujeme pečící papír). Pečeme na 180 stupňů.

                                                                                                                    

                                                                                                                    

                              Cizrnovo brokolicové karbanátky       

  Suroviny:                                                                                     

                     300g cizrny                                                                           

                     200g brokolice                                                                     

                     1 tofu česnekové nebo uzené                                             

                     1 vejce                                                                                   

                     kukuřičná strouhanka                                                         

                     mahá koření

                     solčanka

                     thajské kari

                     olej                                                                                         

  Příprava:                                                                                      

                 Cizrnu a brokolici uvaříme. Vše rozmixujeme, přidáme nastrouhané tofu a koření. Tvoříme malé karbanátky které  obalíme ve strouhance a opatrně smažíme na oleji.

                                                                                                                    

                                                                                                                     

                                 Krůtí maso na žampionech                         

   Suroviny:                                                                                     

                     750g krůtího masa                                                               

                     250g žampionů                                                                      

                     olej                                                                                         

                     1 rýžový krém na vaření (smetana)                                    

                     rýžová mouka                                                                        

                     thajské kari

                     kmín                                                                                                   

                     solčanka                                                                                                             

     Příprava:                                                                                      

                       Krůtí maso osmahneme s nakrájenými žampiony. Zaprášíme rýžovou moukou, přidáme thajské kari, kmín, solčanku a podlijeme vodou. Dusíme do změknutí masa a podáváme s vařenou rýží.

 

 

                     Rychlá omáčka na špagety z tofu              

    Suroviny:                                                                                     

                     1 tofu uzené nebo česnekové                     

                     rajčata, papriky, pórek                                      

                     papriky                                                                 

                     česnek                                                               

                     pórek                                                                        

                     špagety                                                                                  

                     oregano   

                     tymián                     

                     bazalka     

                     solčanka             

                     olej

     Příprava:                                                                                      

                    Nakrájíme zeleninu a  osmahneme na oleji. Přidáme oregano, tymián, bazalku, česnek a solčanku. Můžeme dochutit kečupem. Omáčku můžeme podle potřeby zředit vodou a opět trochu podusit. Když je zelenina měkká, tak přidáme nastrouhané uzené nebo česnekové tofu (popřípadě můžeme použít tempeh). Polijeme omáčkou špagety a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.

 

              Rýžové těstoviny s krůtím a zeleninou

            Suroviny:                                                                                     

                     rýžové těstoviny                                                   

                     šťáva z 1 pomeranče                                                  

                     350g krůtího masa                                                               

                     1 červená paprika                                                                 

                     hlávkový salát                                                                       

                     vegeta

                     pepř

                     olej                                                                                    

              Příprava:                                                                                      

                 Krůtí maso nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Potom poprášíme vegetou a pepřem, přidáme nakrájenou papriku a osmahneme. Zalijeme šťávou z pomeranče a chvíli dusíme. Mezitím si uvaříme rýžové těstoviny a omyjeme hlávkový salát, který natrháme na kousky. Vše dáme do mísy a zamícháme.

 

                         Cizrnová polévka                                                     

            Suroviny:                                                                                     

                       300g vařené cizrny                                                              

                     mahá koření                                                                          

                     česnek                                                                                   

                     olej                                                                                         

                     solčanka                                                                                

                     majoránka                                                                             

            Příprava:                                                                                      

                 200g cizrny rozmixujeme ve vodě, ve které se vařila. Přidáme majoránku, česnek a solčanku. Na oleji zpěníme mahá koření a vlijeme do polévky. Nakonec dáme do polévky zbytek (100g) vařené celé cizrny. Do polévky můžeme na talíři hodit nakrájené a osmažené pečivo.

                                                                                                                    

                     Těstoviny do mikrovlné trouby                         

            Suroviny:                                                                                     

                     200g rýžových těstovin                                

                     160g tuňáka v oleji                                         

                     červená paprika                                                                   

                     malá cibule (jarní cibulka)                                                  

                     sterilovaná kukuřice                                                            

                     150g česnekového tofu                                                       

                     150g uzeného tofu

                      pepř

                      sůl                                                               

             Příprava:                                                                                      

                 Uvařené těstoviny dáme do velké plastové mísy a zamícháme do nich rozmačkaného tuňáka včetně oleje, papriku a cibuli nakrájenou na kostičky, kukuřici a tofu nastrouhané na hrubo. Osolíme, opepříme a po řádném promíchání dáme do mikrovlnky na program "pasta", popřípadě na 10 minut a výkon cca 60-70%.
Tofu můžeme nahradit nastrouhanou cihlou a nivou.

                                                                                                                    

                        Brazilské plátky - převzatý recept                                                           

            Suroviny:                                                                                     

                 8 plátků vepřového masa                                                              

                 2 citrony                                                                                        

                 tamari                                                                                             

                 kečup                                                                                              

                grilovací koření                                                                              

                palmový tuk                                                                                    

                brambory                                                                                                                                                                                           

            Příprava:                                                                                      

                 Smícháme kečup a tamari (jeden díl tamari na dva díly kečupu) a přidáme grilovací koření podle chuti. Potřeme touto směsí maso, které do ní naložíme. Po pár hodinách nakrájíme citrony na plátky a ty připíchneme párátkem na jednu stranu masa. Maso smažíme na palmovém tuku (nebo olivovém oleji) nejprve z té strany, ke které je připíchnutý citron a pak z druhé. Po usmažení citron z masa sundáme a podáváme s nejlépe pečeným bramborem.

               Květákovo-jáhlový nákyp                                        

               Suroviny:                                                                               

                  1 menší květák                                                                            

                  200g jáhel                                                                                   

                  3 vejce                                                                                         

                  Mahá koření                                                                                

                  olej                                                                                               

                  celý menší pórek                                                                         

                  solčanka                                                                                         

             Příprava:                                                                                

                       Jáhly povaříme v osolené vodě 10 minut (poměr 1 díl jáhel a 3 díly vody) pak se nechají 10 minut pod pokličkou dojít. Uvaříme květák a nakrájíme na kousky. Pak nakrájíme pórek, osmahneme na oleji a posypeme lžičkou Mahá koření. Vychladlé jáhly a květák smícháme s pórkem a žloutkama, přidáme solčanku a pak opatrně sníh z bílků. Dáme péct do trouby na 200 stupňů.