Bezlepkový chléb Klásek
250 g směsi Jizerka zlatá
250 g chlebové směsi Nominal (podle chuti)
1 balíček sušeného droždí
1 lžička soli
2 lžíce mletého kmínu
450 ml vlažné vody
75 ml olivového oleje
3 lžíce mixu semínek (sezam, len, dýně, konopí, slunečnice)
Ze surovin zaděláme těsto, které minimálně 10 minut hněteme. Pak ho dáme nejlépe do domácí pekárny, kterou nezapínáme, ale pouze formu přikryjeme polštářkem. Necháme kynout 1 hodinu a pak zapneme pekárnu pouze na program pečení. Chléb skladujeme po vychladnutí v utěrce a v igelitovém sáčku, který neuzavíráme.
Chia semínka
Základní příprava:1 díl semínek chia a 10 dílů vody (mírně teplá voda může proces tvorby gelu urychlit, ale je to zbytečné). Ingredience smícháme a ponecháme pár minut v misce. Za cca 5 až 10 minut se vytvoří postupně gel, který konzumujeme i se semínky (nejsou tvrdá na skus).V lednici vydrží takto připravený gel až 2 týdny. Můžeme ho vyrobit i z jiných nápojů. |
|
Hotový gel můžeme použít do jogurtů, salátů, pomazánek, ovesných a rýžových kaší, cereálií, koláčků, sušenek a jiného pečiva včetně chleba, pudinků, mletých mas atd. Tato semína můžeme také rozmíchat se sojovým vanilkovým mlékem a vytvoříme si tak jednoduchý sojový pudink.
Jenoduchá marmeláda: jakékoliv ovoce vezmeme a rozmixujeme, podle chuti osladíme a přidáme chia semínka. Na 250g ovoce dáme tak tři vrchovaté polévkové lžíce chia. Směs smícháme a uložíme do lednice na min. 24 hodin. Gel nám nahradí zahušťovadla a vytvoří marmeládu.
Naše recepty
Základní úpravy potravin
Jáhly: Před každým vařením je třeba jáhly proprat v horké vodě, aby nebyly hořké. Jáhly se pak vaří ve vodě 10 minut a dalších deset minut se nechají dojít. Na 1 díl jáhel 3 díly vody.
Pohanka: Pohanka se propláchne před spařením ve studené vodě. Pohanku nikdy nevaříme, ale necháme jí pouze spařit horkou vodou a necháme 20-30 minut stát.
Kuskus: Kuskus nikdy nevaříme, ale zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme odstát cca půl hodiny. Na 1 díl kuskusu dáváme 2 díly vody. Používá se jako příloha.
Cizrna: Cirzna se zalije studenou vodou a nechá se cca 4 hodiny, aby naboptnala.
Pak se vaří jako každá jiná luštěnina do změknutí.
Amarant: Amarant se propláchne ve studené vodě a pak se vaří 20 minut. Na 1 díl amarantu se dají přibližně 2 díly vody. Dá se použít do rizota, karbanátků nebo jako příloha.
Vločky: Vločky (pšeničné, pohankové, jáhlové, sojové) můžeme využít i k zahuštění zeleninových polévek. Vločky vaříme v polévce od počátku se zeleninou. Polévka s vločkami je vhodná na střevní problémy.
Soja: Sojové boby namočíme do vody na pár hodin. Pak se vaří do změknutí, jako ostatní luštěniny.
Tofu: Pokud potřebujeme tofu použít na pomazánku, tak stačí tofu natural namočit na 10 minut do horké vody a pak teprve dál zpracovávat.
Bulgur: Je možné ho vařit buď 12 minut nebo 5 minut a nechat pod pokličkou dojít. Lze ho ale pouze namočit a nechat nabobtnat a tím si uchová veškeré cenné látky.
Quinoa: Quinoa se vaří přibližně 15 minut. Na 1 díl quinoy se dají 2 díly vody. Lze ji použít na slano se zeleninou a nebo i na sladko, např. s medem a rozinkami.
Jáhelný jahodový krém
Suroviny:
200g jáhel
400ml kokosového mléka
sůl
vanilkový cukr
med
čerstvé nebo mražené jahody
olej
Příprava:
Jáhly důkladně propereme pod teplou vodou. Dáme vařit do vody s kokosovým mlékem. Na 1 díl jáhel dáme 3 díly vody s mlékem. Osolíme a vaříme 10 minut. Poté ještě 10 minut pod pokličkou necháme dojít. Do jáhel přidáme jahody nebo jiné ovoce, med a vanilkový cukr. Vše rozmixujeme a přidáme trošku oleje. Dáme do misek a ozdobíme kousky jahod.
Jáhelník s banány
Suroviny:
500g jáhel
2 vejce
vanilkový cukr
med
kokos podle chuti
3-4 banány
polévková lžíce másla
Příprava:
Jáhly propereme pod teplou vodou a dáme vařit do osolené vody (3 díly vody na 1 díl jáhel). Vaříme 10 minut a pak ještě 10 minut pod pokličkou necháme dojít. Do teplých jáhel rozpustíme lžíci másla. Banány nakrájíme na kolečka a do vychladlé směsi je vmícháme i s medem, vanilkovým cukrem, kokosem a 2 žloutky. Z bílku uděláme sníh a opatrně zamícháme do směsi. Vše pak nalijeme do zapékací mísy (doporučujeme pečící papír). Pečeme na 180 stupňů.
Cizrnovo brokolicové karbanátky
Suroviny:
300g cizrny
200g brokolice
1 tofu česnekové nebo uzené
1 vejce
kukuřičná strouhanka
mahá koření
solčanka
thajské kari
olej
Příprava:
Cizrnu a brokolici uvaříme. Vše rozmixujeme, přidáme nastrouhané tofu a koření. Tvoříme malé karbanátky které obalíme ve strouhance a opatrně smažíme na oleji.
Krůtí maso na žampionech
Suroviny:
750g krůtího masa
250g žampionů
olej
1 rýžový krém na vaření (smetana)
rýžová mouka
thajské kari
kmín
solčanka
Příprava:
Krůtí maso osmahneme s nakrájenými žampiony. Zaprášíme rýžovou moukou, přidáme thajské kari, kmín, solčanku a podlijeme vodou. Dusíme do změknutí masa a podáváme s vařenou rýží.
Rychlá omáčka na špagety z tofu
Suroviny:
1 tofu uzené nebo česnekové
rajčata, papriky, pórek
papriky
česnek
pórek
špagety
oregano
tymián
bazalka
solčanka
olej
Příprava:
Nakrájíme zeleninu a osmahneme na oleji. Přidáme oregano, tymián, bazalku, česnek a solčanku. Můžeme dochutit kečupem. Omáčku můžeme podle potřeby zředit vodou a opět trochu podusit. Když je zelenina měkká, tak přidáme nastrouhané uzené nebo česnekové tofu (popřípadě můžeme použít tempeh). Polijeme omáčkou špagety a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.
Rýžové těstoviny s krůtím a zeleninou
Suroviny:
rýžové těstoviny
šťáva z 1 pomeranče
350g krůtího masa
1 červená paprika
hlávkový salát
vegeta
pepř
olej
Příprava:
Krůtí maso nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Potom poprášíme vegetou a pepřem, přidáme nakrájenou papriku a osmahneme. Zalijeme šťávou z pomeranče a chvíli dusíme. Mezitím si uvaříme rýžové těstoviny a omyjeme hlávkový salát, který natrháme na kousky. Vše dáme do mísy a zamícháme.
Cizrnová polévka
Suroviny:
300g vařené cizrny
mahá koření
česnek
olej
solčanka
majoránka
Příprava:
200g cizrny rozmixujeme ve vodě, ve které se vařila. Přidáme majoránku, česnek a solčanku. Na oleji zpěníme mahá koření a vlijeme do polévky. Nakonec dáme do polévky zbytek (100g) vařené celé cizrny. Do polévky můžeme na talíři hodit nakrájené a osmažené pečivo.
Těstoviny do mikrovlné trouby
Suroviny:
200g rýžových těstovin
160g tuňáka v oleji
červená paprika
malá cibule (jarní cibulka)
sterilovaná kukuřice
150g česnekového tofu
150g uzeného tofu
pepř
sůl
Příprava:
Uvařené těstoviny dáme do velké plastové mísy a zamícháme do nich rozmačkaného tuňáka včetně oleje, papriku a cibuli nakrájenou na kostičky, kukuřici a tofu nastrouhané na hrubo. Osolíme, opepříme a po řádném promíchání dáme do mikrovlnky na program "pasta", popřípadě na 10 minut a výkon cca 60-70%.
Tofu můžeme nahradit nastrouhanou cihlou a nivou.
Brazilské plátky - převzatý recept
Suroviny:
8 plátků vepřového masa
2 citrony
tamari
kečup
grilovací koření
palmový tuk
brambory
Příprava:
Smícháme kečup a tamari (jeden díl tamari na dva díly kečupu) a přidáme grilovací koření podle chuti. Potřeme touto směsí maso, které do ní naložíme. Po pár hodinách nakrájíme citrony na plátky a ty připíchneme párátkem na jednu stranu masa. Maso smažíme na palmovém tuku (nebo olivovém oleji) nejprve z té strany, ke které je připíchnutý citron a pak z druhé. Po usmažení citron z masa sundáme a podáváme s nejlépe pečeným bramborem.
Květákovo-jáhlový nákyp
Suroviny:
1 menší květák
200g jáhel
3 vejce
Mahá koření
olej
celý menší pórek
solčanka
Příprava:
Jáhly povaříme v osolené vodě 10 minut (poměr 1 díl jáhel a 3 díly vody) pak se nechají 10 minut pod pokličkou dojít. Uvaříme květák a nakrájíme na kousky. Pak nakrájíme pórek, osmahneme na oleji a posypeme lžičkou Mahá koření. Vychladlé jáhly a květák smícháme s pórkem a žloutkama, přidáme solčanku a pak opatrně sníh z bílků. Dáme péct do trouby na 200 stupňů.